Skip to content

Slik får du mer igjen for markedsføringen

Når økonomien strammer seg til, er det viktig å se på hvor man spare og hvor man kan få mer ut av det man allerede har. Vi blir flinkere til å snu på krona, når dyrtiden setter inn. Vekstmarkedsføring, eller growth marketing, er spesielt relevant i slike perioder fordi det legger vekt på smart bruk av ressurser for å oppnå vekst. Det handler ikke bare om å tiltrekke seg kunder, men også om å engasjere og beholde dem over tid på en kostnadseffektiv måte. 

Det finnes også noen tiltak du selv kan gjøre for å fokusere på sparing og utnyttelse av det du allerede har. 

Dataanalyse

Det er tid for å bli kjent med det du har. Veldig mange bedrifter bruker for lite tid på å bli kjent med dataen de har. Det ligger masse av uoppdaget innsikt, som man kan dra med seg videre inn i både fremtidig og eksisterende markedstiltak. 

Dette kan hjelpe til med målrettning, bygging av spesifikke segmenter/audiences som igjen kan benyttes både i eksperimentering og annonsering. Det er ikke sikkert du trenger masse ny sporing og tracking. I veldig mange tilfeller kommer man langt, med det man allerede har. 

Søkemotoroptimalisering (SEO)

SEO, eller søkemotoroptimalisering, er kunsten å gjøre nettsiden din mer attraktiv for søkemotorer som Google, men også brukerne. I en verden hvor nesten alle nettbaserte kjøpsbeslutninger starter med et søk, kan en godt optimalisert side, være forskjellen på å bli oversett og å tiltrekke seg en strøm av gratis trafikk. 

Tenk på det slik: hvor gang noen søker etter noe som er relatert til det du tilbyr, har du en mulighet til å presentere ditt svar som den beste løsningen på deres problem. For å kapitalisere på dette, må du sørge for at nettsiden din er teknisk solid, har høykvalitetsinnhold og gir en brukervennlig opplevelse. 

En ting er å ha en side med innhold som dukker opp i søkemotoren når noen søker etter noe du ønsker å være synlig på, men du må også ha tiltrekkende tittel og beskrivelse nok. Selv om du har oppnå plass nr 1, så hjelper det lite om brukeren føler mer trang til å trykke på lenke nr to, fordi tittelen der er mer tiltalende. 

Teknisk SEO sørger for at nettsiden din fungerer raskt og feildritt, at den er mobilvennlig og lett å navigere for både brukere og søkemotorenes roboter. Dette innebærer å fikse ødelagte lenker, optimalisere lastetider og sørge for at nettstedet ditt er tilgjengelig for alle brukere. Dette betyr faktisk også universell utforming. 

Innholdsmessig må du produsere det som er relevant og verdifullt for ditt publikum. Det betyr å finne de riktige nøkkelordene, som folk søker etter, og å skrive inngående, engasjerende og nyttig innhold som varer på disse søkene. Men det handler ikke bare om å stappe sider full av nøkkelord - kvalitet trumfer kvantitet. Google bellønner innhold som holder folk engasjerte, som får dem til å bli værende på siden din og interagere med informasjonen du tilbyr. 

Til slutt, brukeropplevelsen spiller en stadig viktigere rolle i SEO. En intuitiv og enkel navigasjon, klare handlingsoppfordringer og et tiltalende design kan alle bidra til høyere engasjement, lengre besøkstid og til slutt - flere konverteringer fra besøkende til kunder. 

Ved å investere i SEO, investerer du i en bærekraftig fremtid for nettstedet ditt. Organisk trafikk er som regel mer målrettet og engasjert enn trafikk fra betalte kilder. Og selv om SEO krever tid og innsats først, er de langsiktige fordelene tydelige. Når du først har oppnåd god synlighet i søk, kan du fortsette å tiltrekke besøkende uten å betale fore hver klikk.

For å sette igang med SEO, start med en grundig gjennomgang av nettstedet ditt. Analyser hvor du står nå, identifiser de største muligheten for forbedring. Og husk, SEO er ikke en engangsaktivitet, det er en kontinuerlig prosess. Søkemotorenes algoritmer endrer seg stadig, og det samme gjør brukernes atferd. Derfor må du kontinuerlig optimalisere og tilpasse deg for å holde tritt og holde nettstedet ditt synlig og relevant. 

Sosiale Medier

Sosiale medier gir en unik plattform for å bygge direkte relasjoner med kundene dine. Men det er ikke bare en megafon for å rope ut dine markedsføringsbudskap; det er et toveis kommunikasjonsverktøy som lar deg engasjere deg med publikummet ditt, få verdifull innsikt og justere din strategi i sanntid. 

Målgruppeforståelse

Husk på hvem du snakker til. Bruk demografisk informasjon og atferdsdata for å skape innhold som resonnerer med din spesifikke målgruppe.

Innholdsstrategi

Ha en klar innholdsstrategi som reflekterer merkevarens stemme og verdier. Innholdet bør være variert og inkludere bilder, infografikk, videoer og live-sendinger for å holde publikum engajsert. 

Engasjement

Vær aktiv i samtalene som skjer rundt merkevaren din. Svar på kommentarer, delta i samtaler og oppmuntre til interaksjon gjennom spørsmål og samtalestartere. 

Influencere

Samarbeid gjerne med influencere som kan være en kostnadseffektiv måte å nå ut til et større publikum Velg partnere som passer godt med merkevaren din og som har et engasjert publikum. Husk at influencerne har spesialtilpassede følgergrupper. 

Analyser

Bruk analytiske verktøy for å spore engasjement og konverteringer. Dette vil hjelpe deg å forstå hvilket innhold som fungerer best, slik at du kan tilpasse din strategi deretter. 

Betalt annonsering

Selv om organisk rekkevidde er flott, kan betalt annonsering i sosiale medier være meget målrettet og kostnadseffektivt. Du kan bruke en liten mengde penger for å teste ulike annonser og finjustere målgruppene for å sikre at du får mest mulig igjen for investeringen. 

Trender og tidsaktualitet

Vær oppmerksom på aktuelle trender og samtaler som pågår i sosiale medier. Å være relevant og tidsaktuell kan øke dine sjanser for at innholdet ditt blir sett og delt. 

Videoinnhold. 

Videoinnhold, spesielt på plattformer som TikTok og Instagram, har vist seg å være svært engasjerende. Korte, fengende videoer som viser produkter eller tjenester i bruk kan være svært effektive for å drive engasjement og konverteringer. 

Konverteringsoptimalisering

Konverteringsoptimalisering er svært viktig innen vekstmarkedsføring og fokuserer på å øke prosentandelen av besøkende på nettsiden din som fullfører et ønsket mål, enten det er å fullføre et kjøp, abonnere på et nyhetsbrev, eller ta kontakt for en konsultasjon. Dette er ikke bare et spørsmål om å tiltrekke seg mer trafikk, men om å gjøre mer med den trafikken du allerede har. Det er her konverteringsoptimalisering virkelig kan gjøre en forskjell, spesielt i tider hvor markedsføringsbudsjettene er stramme. 

La oss se for oss at du allerede har trafikk til nettstedet ditt. Disse besøkende er allerede interessert i det du har å tilby. De har tross alt kommet for en grunn. Men uten en strategisk og brukerfokusert tilnærming til nettstedets design og innhold, kan du miste potensielle konverteringer. Små hindringer som en uklar handlingsoppfordring, en komplisert checkout-prosess eller langsomme lastetider kan føre til at selv de mest interesserte besøkende forlater siden uten å konvertere. 

For å forbedre konverteringsraten, starter du med å analysere brukeratferden på nettstedet ditt. Hvor dropper folk ut? Hvilke sider konverterer best, og hvorfor? Bruk verktøy som heatmaps, session-opptak og konverteringstraktanalyse for å samle innsikter. Dette gir deg verdifull informasjon om hvor det er rom for forbedring. 

Deretter tester du forbedringer systematisk gjennom AB testing eller multivariate tester. Dette kan inkludere alt fra å endre fargene på dine handlingsknapper, til å omstrukturere hele landingssider. Ved å gjøre små, målbare endringer kan du se hva som fungerer og hva som ikke gjør det, og dermed gjøre datadrevne beslutninger som fører til mer effektive konverteringsløp. Dette skaleres videre til å gjelde større ting som man ønsker å endre og teste. 

Konverteringsoptimalisering handler om å forstå hva dine besøkende ønsker å finne på nettstedet ditt, og hvordan du kan gjøre det så enkelt som mulig for dem å oppnå dette. Ved å fokusere på konverteringsoptimalisering sikrer du at du maksimerer verdien av hver besøkende til nettstedet, noe som er avgjørende for å vokse din digitale virksomhet på en mer kostnadseffektiv måte. 

E-postmarkedsføring

E-postmarkedsføring er en av de mest kostnadseffektive og konverteringsrike markedsføringskanalene, spesielt i et vekstmarkedsføringsperspektiv hvor hvert ledd i kundereisen skal optimaliseres. Det vakre med e-post er dens direkte linje til den enkelte mottaker, som tillater en grad av personalisering og målretting som er vanskelig å oppnå gjennom andre kanaler. Med dyptgående segmentering kan bedrifter sende skreddersydde meldinger som resonnerer med spesifikke interesser, kjøpsatferd, eller kundens plassering i salgstrakten.

For eksempel kan en velutformet velkomstserie for nye abonnenter umiddelbart engasjere kunder ved å tilby verdi gjennom nyttig informasjon eller eksklusive tilbud. Videre kan trigger-baserte e-poster, som sendes ut når en kunde utfører en spesifikk handling, som å legge igjen en handlekurv, gi en kraftig impuls til å fullføre kjøpet. Dette ikke bare forbedrer konverteringsratene, men reduserer også muligheten for ufullstendige transaksjoner.

I tillegg gir e-postmarkedsføring en plattform for A/B-testing, som lar deg eksperimentere med ulike aspekter av dine kampanjer - fra emnelinjer og sendetidspunkt, til innhold og design - for å finne det som best engasjerer deres publikum. Ved å analysere åpningsrater, klikkrater og konverteringsrater, kan bedrifter kontinuerlig forbedre sine e-poststrategier og dermed sikre at de kommuniserer med sine kunder på den mest effektive måten.

E-post kan også fungere som et viktig verktøy for kundelojalitet og oppbevaring. Regelmessige nyhetsbrev kan holde kundene informerte og engasjerte med merkevaren, mens tilpassede tilbud og belønninger kan oppmuntre til gjentatte kjøp. Ved å levere konsekvent verdi og vedlikeholde en åpen dialog, kan e-post bidra til å bygge et langsiktig forhold mellom kunden og merkevaren.

Det kanskje mest tiltalende aspektet ved e-post i en vekstmarkedsføringsstrategi er dens utrolige ROI. Med minimale sendekostnader og evnen til å drive direkte salg, kan e-post gi en avkastning som langt overgår de fleste andre markedsføringskanaler, noe som gjør det til en uvurderlig ressurs i økonomiske stramme tider. Bruk med omhu derimot!

Vekstmarkedsføring

Vekstmarkedsføring, er en tilnærming som går utover den tradisjonelle markedsføringshorisonten. Istedet forå fokusere utelukkende på toppen av salgstrakten for å tiltrekke seg nye kunder, tar vekstmarkedsføring et helhetlig syn på kundens livssyklus og søker kontinuerlige forbedringsmuligheter for å engasjere, beholde og utvide kundeforholdet. Dette inkluderer metoder for å oppmuntre eksisterende kunder til å foreta gjentatte kjøp og å utnytte deres nettverk gjennom referanser. 

Hva gjør vekstmarkedsføring så effektiv i økonomisk stramme tider, er dens laserfokus på data-drevne beslutninger og eksperimentering. Markedsførere kan bruke innsikt fra datanalyse for å identifisere hvilke kanaler og strategier som gir best avkastning på investeringen (ROI). De kan deretter iterere og skalere disse vellykkede taktikkene, mens de forlater eller forbedrer de som ikke presterer. 

For eksempel, ved å analysere kundeatferdsdata, kan bedrifter opprette mer målrettede og personlige markedsføringskampanjer som har større sjanse for å resonnere med målgruppen. Dette reduserer sløsing med ressurser på brede, generelle kampanjer som ikke treffer målgruppen effektivt. 

Videre fokuserer vekstmarkedsføringen på å optimalisere konverteringsfrekvenser i alle stadier av trakten. Dette betyr at en bedrift ikke bare prøver å få flere øyne på siden, men også jobber hardt for å omdanne disse besøkende til leads og til sludd til betalende kunder. Dette gjøres gjennom kontinuerlig AB testing og finjustering av nettstedet, e-postkampanjerm, sosiale medier og andre kundekontaktpunkter. 

I tillegg benytter vekstmarkedsførere seg av automatiseringsteknologi for å effektivisere repetitive oppgaver og dermed redusere de manuelle innsatsene som trengs. Dette gjør at teamet kan konsentrere seg om mer strategiske oppgaver som krever kreativitet og dybdeanalyse. 

Til syvende og sist handler vekstmarkedsføring om å finne nye, innovative måter å vokse på, ved å utnytte alle tilgjengelige data, teknologi og kreativ tenkning. Dette sikrer at bedrifter ikke bare overlever i harde tider, men også kan trives ved å oppdage og utnytte hver mulighet til vekst som eksisterer innenfor deres eksisterende kundebase og markedsføringsinnsats. 

Alle disse punktene som er nevnt i dette innlegget, er en del av vurderingen og arbeidet som gjøres innen vekstmarkedsføring. 

Sammendrag

Under økonomiske nedgangstider, hvor hver krone må snus på, står vekstmarkedsføring som en nøkkelstrategi for å maksimere ressursutnyttelse, Growth marketing fokuserer på smart ressursbruk for å tiltrekke, engasjere og beholde kunder kostnadseffektivt. 

Gjennom hele denne artikkelen så har det vært ett svært sentralt emne som har gått igjen, og det er analyse. Analyse er limet som binder alle grener sammen, og det er også der innsikten finnes. Hvis det er en ting de fleste bedrifter kan bli bedre på, så er det analyse av data. Det er her gitt flere forslag til hvordan benytte analyse for å finne vekstmuligheter, potensiale og muligheter for å spare. 

Ønsker du bistand på hvordan du kan forbedre avkastning, redusere kostnad og øke vekst med din eksisterende markedsføring? Ta kontakt med oss!

 

Comments